lördag 23 juli 2011

Havets deiikatesser


MAT & DRYCK. Jag har - förstås - ett antal favoriträtter i det cypriotiska köket. En del rätter finns lite här och var kring medelhavet, andra är cypriotiska specialiteter.

En favorit - som numera går att köpa i vilket livsmedelsaffär som helst hemma i Sverige - är fårosten Halloumi. Den där gummiliknande saken...

Men här på Cypern vet man hur man tillagar och serverar den - och det är det som gör skillnaden! Lätt grillad, serverad med några droppar olivolja! Himmelskt!

Cyprioterna är också fenor(!) på att tillaga det som kommer ur havet. Fick tips häromdagen om en restaurang på Sea Front (där alla turisterna samlas...) som skulle vara något alldeles extra.

Och det var riktigt, riktigt bra! Tack för det tipset, Anne Marie & Jan!

Krogen heter Ocean Basket och är ett franchise-koncept som enligt min kypare kommer från Sydafrika(!). Finns förutom i Larnaca också i Nicosia, Limassol och Paphos.

Jag valde en combo på line fish (fisk fångad på lina...), bläckfisk, musslor i härlig sås och stora räkor. Citronklyftor förstås. Allt nedsköljt med ett alldeles utmärkt cypriotiskt vitt, torrt vin, Ezousa.

Cypriotiska viner av kvalitet har blivit dyra med åren - relativt sett. Samtidigt har importen av vin ökat dramatiskt sedan jag var här sist.

För 30 år sedan gick det knappt att hitta annat än lokalproducerade viner på ön - idag finns det gott om bra importerade viner, inte minst från Sydafrika, Australien och andra delar av Nya Världen.

Men dryckerna här på ön ska jag ägna ett särskilt kapitel framöver!

Inga kommentarer: